evo nešto što sam skapirao, znači. guseni cilindar nesmij eimati pregrađen izduvni kanal. predrada nikako. znači alu cilindar koji je ili zračno ili vodeno može to imati.
nije od presudne važnosti.
bitan je usis
šta dečki rade na sl mašinama. naprave tolko velik i jak usis da u biti ta količina smjese hladi mašinu. a kako iskoristiti smjesu da ti hladi cilindar. pa ovako.
usis treba biti hrapav, prelivni trebaju biti hrapavi. i trebaju biti još jedni ukopani. i također hrapavi iliti ispjeskareni. klip bi takođe trebao biti ispjeskaren ili izreckan do bola odozdo.
tako u biti imaš ogromnu površinu na cilindru gdje ti prolazi smjesa koja je hladna.
zatim djelovi motora koji su izloženi izgorjelim plinovima trebaju biti što glađi. znači ispušni kanal na cilindru. rubovi toga kanala jako zaobljeni i jebački ispolirani. čelo klipa jebački ispolirani. također i glava treba biti ispolirana. a izvana sl, ili slc bez boje kao bt jer bt ima mnogo manju površinu jer je bojom zaglađeno rebro.
i tako iz sl cilindra moremo postići 13 konja. dečki nevjerujete ha? ali ne ići preko 11 000. znači treba motor napravt da se u 1.2.3 zavrti max 13 a 4.5 da se vrti oko 11-12K
i tako to može ići.
sa ispuhom netreba mnogo experimentirati. treba raditi znači odmah sa karburatorom 24mm. a usisni kanal raskopaš maximalno šta ja znam 28mm. i ispjeskariš ga. onda nađeš podatke na zut usisa i to je to. karb što bliže mašini.
ali naravno iz vodenoga se može postići još više znači da max snaga bude na 13 k i to ono jebači rezonantni i te cake . sa vodenime ti imaš foru što možeš spuštati glavu da ti kompresija bude 14/1. a da motor ne detonira. radna temp s vodenim ti bude najbolji efekat na oko 60 stupnjeva celzijusa. tako hladn asmjesa koja se nije zagrijala na svome putu do kompresioniog prostora može biti mnogo bolje komprimirana a da pritom ne dođe do samo zapaljenja. te se iz toga postiže jači efekat.
pa jbt ti nabrijani motori primaju gas iz niskih bolje nego e90a na visokim trenutan odaziv