Evo ovako da iznesem neka svoja razmisljanja i ne doumice...
Vozim vec neko vreme motor sa ovako podesenim trenutkom paljenja...
nazalost, usput sam imao i dosta drugih problema pa nisam kadar za ocenjivati ovakav princip i biti 100% siguran u ono sto napisem, ali ideja mi se dopada, i mislim da ima smisla...
Sustina ovako podesenog paljenja je okidanje varnice pri najmanjem magnetnom toku, sto bi trebalo da rezultuje najjacom varnicom, a sa povecanjem trajnosti platina...
Problem:
Kod ovakve postavke zazor mi je 1-2mm, tu negde, veliki je...
Motor ima snagu, ali primecujem da na visokim obrtajima pocinje da se gusi, sto mi se sa zazorom 0.4 nije desavalo...
Dakle motor nema onaj efekat da radi do zadnjeg takta, vec negde na 90% punog gasa pocinje da ravna krivu snage (dakle to je moj dozivljaj)... slicno kao kad je prerano paljenje...
Verujem da je to posledica toga sto varnica predugo traje pa je i ispiranje losije, pa na visokim rpm to dobija na znacaju??? Sta mislite o tome, da li sam u zabludi?Ako sam u pravu, resenje problema je prerada platina, odnosno povecanje debljinje kontaktne povrsine... jer na taj nacin platine mogu pre da zatvore, a da imaju polozaj otvaranja kakav mi je potreban...
E sad, pomoc mi treba i oko nekog predloga kako da to uradim, a sa obicnim ljudima dostupnim alatom?Pale su mi na pamet 2 varijante:
1. Da zalemim jednu povrsinu (recimo nakovanj) i to u 2 varijante
1. a) da se zalemi preko glatke povrsine nove platine, ali posto sam skeptik da je to moguce (da ce kalaj da se zalepi) onda varijanta
b) da malo posmirglam jednu povrsinu pa na grubo da lemim...
Pitanje: hoce li tako platina lako probijati???
2. a) da se kane malo epoxi lepka koji kad se stvrdne bude ko kamen, pa se lako obradi na ''meru''... ali taj lepak je verovatnno izolator, ali mozda nije dobar, pa mozda i radi tako...
sta mislite? b) kane se lepak, tako da on zalepi licnu za glatku povrsinu platine, na taj nacim ostvarujem bolju provodnost lepka u odnosu na 2.a,
ali pitanje: hoce li licna u tom slucaju brzo pregoreti, pa je mozda potrebno vise istih?
Nadam se da vas nisam zamorio, te da ce vas zainteresovati moja ideja, pa da zajedno nadjemo neko lepo resenje?!