Autor Tema: boost bottle.. kako i šta....  (Posjeta: 8733 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Andrija8

• Tomos Rider
  • Trade Count: (0)
  • Trgovac
  • *
  • Spol: Muški
  • vozi: puch pony express & yamaha xt 125x
Odg: boost bottle.. kako i šta....
« Odgovori #15 : Travanj 19, 2010, 23:21:05 »
  • 0
koliko ja znam kad se radi boost bottle, bočica mora imati isti promjer iznutra kao i klip i mora biti iste dužine kao i hod radilice, tj da oblik bude kao radni dio cilindra!

Offline anri

• Tomos Rider GM
  • Trade Count: (7)
  • Trgovac
  • Sprint65cc, Tomos Atx 65cc, Beverly 250ie, X10 500
« Odgovori #16 : Travanj 19, 2010, 23:22:27 »
  • 0
Da ima veze sa kubikazom!
U principu sve ove ne trzistu su za 70+ccm!
Želje iz 2008 godine :)
Ah lijepo bi bilo kad bi si mogo covjek to priustit....a ovako sad bi bio zadovoljan kad bi mogao imat trkacu radilicu, kit, motoplat paljenje, boost bottle i techigas spulju na matiku te neku gljivetinu na frgi 19mm :)

Offline Andrija8

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
  • vozi: puch pony express & yamaha xt 125x
« Odgovori #17 : Travanj 19, 2010, 23:27:14 »
  • 0
da naravno da mora imati istu kubikažu, nego govorim o obliku da ne bi smjela biti previše izdužena niti previše plosnata nego baš kao hod i promjer klipa.

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trade Count: (4)
  • Trgovac
  • APN6 Power_1 ; E90_@_ATX
« Odgovori #18 : Travanj 19, 2010, 23:44:23 »
  • 0
Nije to tako jednostavno  :mrgreen:
Ta teorija se napustila, bila je aktualna početkom 80-ih, nešto  smanjuje potrošnju goriva na klipnom usisu, i treba se "upucati" na rezonanciju usisa kada se motor "davi, to je obično oko 4 - 4500 okretaja i na manjim otvorenostima gasa. Samo tu pomaže, dok u višim okretajima ponešto smeta. Znači dobije se još jedna rezonantna posude koja "fila" smjesu u tim okretajima na kojima se "upuca" To su okretaji kad najviše djeluje negativnoi val iz kartera, odnosno kada najviše "pljuje" smjesu van, međutim taj isti rezonator, "štopa" dio smjese na okretajima gdje motor dobro povuče. Stavljali su se uglavnom na cross/enduro modele od 125 ccm na više, koji su imali visoke kuteve ispuha (a nisu još imali ventil na ispuhu) da se malo pokrije to područje okretaja, a svejedno su bili dosta nabrijani na visokim okretajima tako da im je bolje pasao taj manji gubitak vršne snage da bi dobili upotrebljivije srednje područje okretaja.
A sam proračun nema toliko veze sa kubikažom, računa se kao Helmholtz-ov rezonator i obično su volumeni veći od kubikaže. Također je vrlo bitan promjer i duljina cjevi s kojom je glavna komora spojena. Moja preporuka je da odustanete od toga, previše komplikacije, čak i da se dobro pogodi mali je dobitak na manjekubikažnim mašinama koje se trebaju vrtiti, a tu ih svejedno djelomično koči :wink:
S budalama se ne isplati raspravljati, jer prvo te spuste na svoj nivo, a onda te tu dotuku iskustvom...

Offline 38.5l

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
  • A5 automatik
« Odgovori #19 : Travanj 20, 2010, 08:22:12 »
  • 0
znači lamelni usis MAJKA... :palacgore:
brdo dijelova na prodaju 1xSL39mm,1xBT40mm, 1xA5stock, 1xA5(custom), 1x 45mm kit, big 19mm intake, 19mm DellOrto, 18mm Bing SLH, Leo Vince ZX.. itd itd... valjda bude jednom od svega toga nesto NAT!

KUPUJEM A55 BLOKOVE!!!

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #20 : Travanj 20, 2010, 10:06:27 »
  • 0
Hehe, nije baš tako, imaju i one svojih nedostataka, ja bih rekao da je roto-disk zakon svih 2t usisa (normalno i najkompliciraniji :mrgreen:)

No o svemu tome je već pisano i raspravljano u jednoj temi, mislim da se zvala nešto na rezonanca usisa
S budalama se ne isplati raspravljati, jer prvo te spuste na svoj nivo, a onda te tu dotuku iskustvom...

Offline lix

• Tomos Rider
  • Trade Count: (1)
  • Trgovac
  • *
  • BT50s, ABX-a,CTX, Aprilia tuareg rally 125
« Odgovori #21 : Travanj 20, 2010, 14:16:27 »
  • 0
dal da radim onda ili ne? :misli:
Nemoj se opterečivat komentarima osoba kojima je smisao života komentiranje tuđih radnji.

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #22 : Travanj 20, 2010, 18:46:27 »
  • 0
Ako imaš volje, radi pa javi rezultate. Trebaš žrtvovati jednu prirubnicu nešto materijala i vremena  :mrgreen:

Offline 38.5l

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
  • A5 automatik
« Odgovori #23 : Travanj 20, 2010, 23:15:10 »
  • 0
meni je svejedno lamelni usis i dalje najbolji, a i najisplaiviji, a zna ga slozit svaka budala(poput mene) :palacgore:
 :kokice:
brdo dijelova na prodaju 1xSL39mm,1xBT40mm, 1xA5stock, 1xA5(custom), 1x 45mm kit, big 19mm intake, 19mm DellOrto, 18mm Bing SLH, Leo Vince ZX.. itd itd... valjda bude jednom od svega toga nesto NAT!

KUPUJEM A55 BLOKOVE!!!

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #24 : Travanj 20, 2010, 23:27:12 »
  • 0
Tu si u pravu, jednostavnije je isukati novce, kupiti kvalitetne gotove lamele, nakeljiti ih na usis, nego se zezati proračunima i isprobavanjem (normalno i pogreškama) klipnog usisa  :mrgreen:
Međutim ako si malo pratio povjest GP 50 ccm (dok ga je bilo) nije bilo baš modela s lamelama  :gy: :mrgreen:
Lamele su komercijalno najisplativije za proizvođače (da se ne ponavljam zašto), ali bolji krajnji rezultati se daju postići s klipnim usisom, za roto-disk i njegove derivacije da ne pričam :wink:
« Zadnja izmjena: Travanj 20, 2010, 23:39:38 dadovtc »

Offline anri

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #25 : Travanj 20, 2010, 23:33:29 »
  • 0
Nekima veliki usisi stoje doma i prasinu skupljaju,tak da...  :lol: :lol:

*4 kom sam ih nabrojal za sad
Ah lijepo bi bilo kad bi si mogo covjek to priustit....a ovako sad bi bio zadovoljan kad bi mogao imat trkacu radilicu, kit, motoplat paljenje, boost bottle i techigas spulju na matiku te neku gljivetinu na frgi 19mm :)

Offline R4ptor

• Tomos Rider
  • Trade Count: (2)
  • Trgovac
  • *
  • Tomos CTX 80,Stretmate
« Odgovori #26 : Travanj 20, 2010, 23:47:22 »
  • 0
meni je svejedno lamelni usis i dalje najbolji, a i najisplaiviji, a zna ga slozit svaka budala(poput mene) :palacgore:
 :kokice:

taj boost bottle se stavlja i na klipni i na usis s lamelicama,dt naprimjer ima lamelice direkt u karter i tu bočicu,oblik nije uopće obliku cilindra,i izgleda veći od radnog volumena,kao što kaže gore dado,to je stvar u tromosti zraka,koji kad se zaleti,mora nekamo otić,i to ga "spremi" i kompresira za sljedeći takt,više napuni karter,ovisi i o okretajima na kojoj želiš pomoći time,isto tako,da nakon što se zrak zaleti i pobere gorivo iz fergazera,vraćajući se nazad dok nemože u karter,radi se dupla smjesa,znači na istoj količini zraka,dobimo duplo više goriva,jer on smjesu opet vuće kao čisti zrak kroz fergazer,tako i na našim tomosima,kad je smjesa savršeno uštimana,na nekim okretajima se kroz karb zna vraćat gorivo,tj smjesa

a ticking bomb

Offline sotarts

• Tomos Rider
  • Trade Count: (23)
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #27 : Travanj 20, 2010, 23:49:08 »
  • 0
Nekima veliki usisi stoje doma i prasinu skupljaju,tak da...  :lol: :lol:

*4 kom sam ih nabrojal za sad

a neko ih sam pravi :mrgreen:
Žene imaju PROBLEM za svako rješenje!
- Stephen W. Hawking

http://www.tomos-riders.com/slike-vasih-tomosa/moj-moto-park/msg535518/#msg535518

Offline anri

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #28 : Travanj 20, 2010, 23:51:54 »
  • 0
Takve cijenimo  :palacgore:

Jebate dati 400kn da stoji doma,steta.... :confused: i moj stoji,ceka bolja vremena jer sam jednostavno zadovoljan ovim kak ide motor i ne da mi se eksperimentirat,a i nemam bas vremena!

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #29 : Travanj 21, 2010, 00:18:40 »
  • 0
taj boost bottle se stavlja i na klipni i na usis s lamelicama,dt naprimjer ima lamelice direkt u karter i tu bočicu,oblik nije uopće obliku cilindra,i izgleda veći od radnog volumena,kao što kaže gore dado,to je stvar u tromosti zraka,koji kad se zaleti,mora nekamo otić,i to ga "spremi" i kompresira za sljedeći takt,više napuni karter,ovisi i o okretajima na kojoj želiš pomoći time,isto tako,da nakon što se zrak zaleti i pobere gorivo iz fergazera,vraćajući se nazad dok nemože u karter,radi se dupla smjesa,znači na istoj količini zraka,dobimo duplo više goriva,jer on smjesu opet vuće kao čisti zrak kroz fergazer,tako i na našim tomosima,kad je smjesa savršeno uštimana,na nekim okretajima se kroz karb zna vraćat gorivo,tj smjesa

Zgodno si to objasnio  :wink:
I, da, mjesa se obogaćuje tri puta prolazeći kraj dizne (unutra-van-unutra  :mrgreen: )

Za priču je bitno, da nastavim u tvom stilu, da to radi u jednom području okretaja kada postoji taj višak, međutim kad mašina ode u veće okretaje i povuče, više nema tog viška, a ta bočica još uvijek "traži" taj višak, onda ga parazitno krade od onog dijela smjese koji bi bez nje ušao u karter, a vraća ga kada je usisni kanal/lamele već zavoren pa nema više pozitivnog efekta na punjenje kartera, već samo negativan.

Tako je to kod svih rezonantnih/sinusnih kretanja, konačan zbroj unutar jedne periode je uvijek jednak nuli, koliko dobiješ, toliko izgubiš, samo je mudrost dobiti pozitivnu polupreriodu na području okretaja koji se koriste, a negativnu tamo gdje ne (ista stvar je i sa auspusima)

Meni je osobno lakše kad dođe pad okretaja mašine na te okretaje gdje se počne "daviti" opaliti u nižu brzinu, malo ga razvući i opet u višu  :mrgreen: to je cvajo, voli se vrttiti, a tko hoće totalnu elastičnost, neka si složi standard apn-a njemu ne treba nikakav boost bottle :wink: