Gotovo je KROMIRANO JE!!!
Kromirano je jučer na Žitnjaku, Chrom d.o.o
Sveskup čekao sam tri sata i posao je bio riješen, štoviše mislio sam ostaviti dijelove, jer sam smatrao da je postupak prilično dug.
O vlasniku kao i o kvaliteti pa na kraju i cijeni je za svaku pohvalu! Što je otprilike potpuna suprotnost onome što sam mogao pročitati na raznim forumima
Isprva je gospodin Patafta htio prihvatiti samo kromiranje svega ali ne i rezervoara, jer postoji jasan razlog zašto, kromirao je više puta rezervoare i pošto nema fiksne nosače za njih, oni se zbog takvog oblika i zadržavanja zraka unutra prevraću, te tako površina uglavnom ispadne hrapava , bez obzira što je prije toga izvršena dobra priprema. Htio sam da prihvatimo na neki način obostrani rizik jer pošto sam slao mnogo upita, mnogim firmama i svi su mi uglavnom ili odbili kromirati rezervoar ili su digli dobru cijenu. Jednostavno više nisam znao kuda i šta da napravim s njim, pa kud puklo da puklo
Ipak ispalo je sasvim zadovoljavajuće, zapravo bih rekao da sam izuzetno zadovoljan s obzirom kako je loš bio taj rezervoar kad sam počeo čačkati po njemu. I kao što se vidi na slici jedan bok je ispao savršeno, dok je drugi (peta slika) ispao malo mutan i to samo po sredini boka recimo to tako, no da bih to uočili trebate se baš zagledati, a isto tako postoji i malo pikljica, nešto je ostalo jer nisam mogao obraditi baš svaku uzrokovanu korozijom jer je lim izuzetno tanak a nešto mojom pogreškom jer je na prednjim nosačima postojalo malo cinka, koji u dodiru s niklom zrokuje kipljenje u otopini te otpadanje,
tu mi je zbilja žao što gazdu nisam upozorio na taj detalj jednostavno sam zaboravio a on nije vidio jer postoji mogučnost da si je čovjek uništio otopinu od nikla u dva bazena
sad nisu to velike količine cinka i nije ga puno otpalo s nosača ali može uzrokovati pikljice na ostalim dijelovima koje će niklati.
Sve ostalo što nije rezervoar ispalo je odlično
postupak galvaniziranja izveden je bez bakrenja površine (možda i bolje, no o tome drugom prilikom) jer to ne rade ali je zato niklano u dva sloja (Duplex Nikal) te potom kromirano i postupak ide otprilike tako da se prvo potopi dio u jedan nikal 15 min, pa drugi nikal 15 min, zatim dvaput ispere, pa onda tek kromiranje 3-5 min, neutralizacija kroma, i na kraju dva puta ispiranje, i sve je porpuno automatizirano i imao sam prilike sve vidjeti
i koliko je na kraju to koštalo
za ove sitnice na stolcu odmah je dogovoreno da će cijena biti praktički za kavu, pa recimo 100 kn
no s obzirom da je rezervoar pojeo toga koliko i sve ovo, pa možda i napravio štetu, cijena je zdogovorena na 500 kn (sveukupno) i to je ujedno bio i neki moj limit koliko bi maksimalno moglo koštati moje kromiranje. A treba napomenuti da je Patafta bio izuzetno zadovoljan mojom pripremom dijelova.
a zašto sam zadovoljan cijenom, govore i ovi podaci da vani baš i ne cvjetaju ruže kako se misli i priča,
barem ne na mojem primjeru
evo cijena kromiranja mojih dijelova u ostalim tvrtkama:
SamoKmetec (SLO) - 150 eura s rezervoarom
Galma (SLO) - 80-90 eura s rezervoarom
Surtec Konjic (BIH) - 80 eura bez rezervoara
Galvanizacija Križevci - priznaju odličnu pripremu dijelova ali ne žele kromirati, kažu da su se nekada dali nagovoriti glede ovakvih stvari, ali više ne žele, jer navodno nitko nije zadovoljan rezultatom
Galvanizacija Rijeka - nema odgovora