Eto mnogo se govorilo o rastavljanju koje cega na motorima,pa sam otvorio temu kako sastavit sve to nazad!
Znamo da ukoliko imamo lufta na klipnjaci moramo rastavljati motor po pola,i mjenjat klipnjacu ili kupimo novu radilicu.Uz to nam se cesto nadovezuje i zamjena lezajeva i semeringa, a tu tematiku smo dotaknuli vec u nekim temama....
Svaki koji se prvi put nade pred takvim zadatkom, je vjerovatno iznenaden jer vecinom stvar ne idu onako kako smo ih zamislili.
Pa imamo problem da radilica ude do odredenog polozaja u lezaj i dalje ne ide, medutim tad je vec zeznuto jer se ne da ni van izbit vise lagano....
Neki koriste presu, neki griju lezajeve, zamrzavaju radilicu itd...
Na nekim motorima je to peace of cake, radilica takoreci sama ude u lezajeve,i onih zadnjiih 0.5-1mm zaserafimo ravnomjerno serafima na blokovima i sve bude super.Medutim bude slicajeva da radilica, nakon koristenja koje kakvih principa ude fino u blokove medutim nakon stezanja vijaka na blokovima, ona napravi jos par "kvrcova" i sjedne ravnomjerno, ali ju je dosta tesko okretat rukom....s tim problemom sam se sreo vec dosta puta najcesce kod slaganja masina od automatica....u cemu grijesim i kako eliminirat taj otpor nakon stezanja blokova, ja vjerujem da ona sjedne nakon prve voznje i ponovnog hladenja...Do sad se nisam koristio metodama zagrijavanja ni hladenja....nego ono namazat radilicu/lezajeve uljem i lagano!
Nadam se da je problematika bliska jos nekom,te da ce tema posluzit svima onima koji ce se nekad u buducnosti radit isto na svojem motoricu!
Napisite na koji nacin vi to radite??