Autor Tema: Paljenje 12v/80w MOLIM pomoć  (Posjeta: 21754 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivica012

• Tomos Rider
  • Trade Count: (2)
  • Trgovac
  • *
  • Spol: Muški
Paljenje 12v/80w MOLIM pomoć
« : Srpanj 14, 2009, 19:38:52 »
  • 0
Elektronsko (bezplatinsko) paljenje iskra 12v/80w:  kad spojim paljenje imam jako lošu iskru, a paljenje je relativno novo. svjetlo radi normalno, jer motor upali tek pri jako visokim okretajima(guranje u prvoj brzini) i ne može krenuti, odmah se gasi. da bih znao šta kupiti može li tko pomoći pa da iznese referentne vrijednosti namotaja na slici, a isto tako između žica na bobini. mislim da bi bilo najbolje prikazati u omima, to jest vrijednosti otpora između polova. na platinsku struju 6v pali normalno, ali sva mi je instalacija 12v pa bih želio vratiti ovu struju.
hvala

« Zadnja izmjena: Srpanj 14, 2009, 20:02:04 ivica012 »

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trade Count: (4)
  • Trgovac
  • APN6 Power_1 ; E90_@_ATX
Odg: Paljenje 12v/80w MOLIM pomoć
« Odgovori #1 : Srpanj 14, 2009, 21:02:43 »
  • 0
To paljenje je poprilično govno, nije pravo elektronsko CDI paljenje jer nema klasičan pickup s kojim se da precizno naštimati točka bacanja iskre, nego ima ovaj indukcijski kalem koji ujedno služi za napajanje CDI jedinice visokim naponom i kao "okidač" što je dosta neprecizno i loše riješeno.
Inače pobudni namotaj ti je isti kao i na 12v50w elektronskom paljenju a za njega podatke imaš OVDJE  :wink:
S budalama se ne isplati raspravljati, jer prvo te spuste na svoj nivo, a onda te tu dotuku iskustvom...

Offline orec

• Tomos Rider
  • Trade Count: (1)
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #2 : Srpanj 14, 2009, 21:09:24 »
  • 0
Ovu bijelu zavojnicu kupiš novu il da ti neko previkluje po podacima koje je stavio dadovtc

http://www.tomos-autousluga.hr/cms_products/uploads/987_big1.jpg

Offline ivica012

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #3 : Srpanj 14, 2009, 22:19:57 »
  • 0
Hvala, tu shemu sam negdje vidio, a danas kad sam je tražio ne bi bog pronašao. Hvala, hvala.
Evo sad sam usporedio otpore na namotaju i vidim da su u granicama +/- 5% od tražene na slici.
Kako ovu bobinu ispitati, postoje li za to kakve vrijednosti otpora. Mislim da je skupa(220 kn) pa nije isključeno da bi bilo dobro promijeniti cijelo paljenje, ali bar da mogu iskoristiti magnet.
Pošto vidim da nemate najbolje mišljenje o ovom paljenju molim vas predložite neko, ja bih samo da je 12v jer mi je tako postavljena instalacija na motoru.E zaboravih, treba mi za Elektrona e90.

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #4 : Srpanj 14, 2009, 23:16:51 »
  • 0
Po mom iskustvu od ovoga je bolje platinsko paljenje 12v50w ili 12v80w, samo ga treba znati precizno podesiti i malo češće održavati. Ostaje ti opcija original Ducati od e90(ali je 6v i teško ga je za naći) ili Ducati od vanbrotskog (male je snage svega 20-30W, ali mislim da bi se i to dalo riješiti dodatnim namotajima na praznom špulama  :wink: ), imaš još od BT-a iskrino 12v90w-dobro paljenje, ali isto teško za naći dosta ih je "skurenih" jer imaju manu da ako ti se odspoji lulica od svjećice dok motor radi obavezno pregori elektronika ( uglavnom mana svih cdi paljenja, ali na ovome posebno izražena jer nema nikakvu zaštitu)
Ostaje ti još opcija elektronsko 12v80w s malim magnetom (takvo je na novijim automaticima) ali ti ne odgovaraju rupe na ploči paljenja, pa se mora malo "kemijati".
Inače shemu "bobine" (ustvari cdi modula s bobinom) imaš OVDJE , najvjerojatniji kvar ako imaš slabu iskru je to da kondenzator koji se prazni kroz krug bobine u trenutku okidanja (na shemi onaj 1.5 mF/250V) izgubio svoj kapacitet uslijed vremena (česta pojava na elektrolitskim kondenzatorima). Problem bi mogao biti kod popravka to što je ako se dobro sjećam, cijela elektronika zilivena smolom pa je teško bilo što mijenjati na njoj
S budalama se ne isplati raspravljati, jer prvo te spuste na svoj nivo, a onda te tu dotuku iskustvom...

Offline Puch rulz

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
  • Tomos 14M 80 ccm "paklena naranča"
« Odgovori #5 : Srpanj 14, 2009, 23:27:46 »
  • 0
Ja imam platinsko 12v 50w,i zbilja je odlično......motor radi ko urica.....pali na zub.....iskra jaka,svjetla ko betlehem,šta ćeš više....  :mrgreen:
najbolji sam ja, to se zna,
zna se zna se da najbolji sam ja,
ti nisi najbolji, to moraš znat,
zato nemoj zajebavat i nemoj srat :D

Offline ivica012

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #6 : Srpanj 14, 2009, 23:32:16 »
  • -1
svaka čast na odgovoru. obišao sam sve električare(one što znam) u gradu i nijedan nije znao dati dijagnozu. upravo sam sada naručio drugu bobinu kod člana foruma, za prvu ruku. imam mogučnost kupiti od vanbrodskog motora polovnu struju pa ću viditi šta ću. iskreno zahvaljujem.
imaš pravo, bobina je zalivena smolom.

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #7 : Srpanj 15, 2009, 00:04:11 »
  • 0
Nemaš na čemu zahvaljivati. Javi kad staviš drugi cdi modul kako se ponaša.
Uvijek ti ostaje rezervna opcija ugradnje neke 12v platinske struje, ja ih imam oduvijek na motorima i oduvijek dobro rade, iako su mehaničke stvarno su pouzdane.
I da, ako ti je zgodno baš poslikaj koji magnet ide na to tvoje paljenje, jel onaj klasični duboki od ctx-a sa 4 magneta?

Offline ivica012

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #8 : Srpanj 15, 2009, 00:08:17 »
  • 0
Poslikaću ali ne sada jer mi to nije kod kuće, a ne sjećam se kako izgleda. zato nosam ko lud vrećicu sa ovom bobinom i paljenjem, i ispitivaćem napona i otpora.

Offline orec

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #9 : Srpanj 15, 2009, 00:10:42 »
  • 0
ctx magnet nije "dubok" :wink:
ja imam takvu struju al platinsku i radi mi pod 50W magnetom, sjećam se da je ja moren pisao da je bilo problema s tim paljenjem kod ctx-a na leru, al ja to nisam zamjetio :smile:

al jbg ti ga nemožeš prepravit na platine kad taj magnet nema brijeg

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #10 : Srpanj 15, 2009, 00:29:36 »
  • 0
ctx magnet nije "dubok" :wink:

Hm, što si htio reći  :misli: :mrgreen:
Stvarno nisam dugo imao prilike taj magnet vidjeti, ali čini mi se da je bio dublji od onoga 12v50w da bi stala i ona druga špula za dodatnu stroju. Mislim da sam čak negdje i pročitao da je u tome razlika. A možda i griješim...

Offline orec

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #11 : Srpanj 15, 2009, 00:44:42 »
  • 0
kažem ti imam to na ctx-u

magnet 12V 50W (znači još i slabiji), a ploča je 12V 80W (s tim da je umjesto one debele zavojnice stavljena "obična" od 50 W jer sam debelu uništio pokušavajući nešto skombinirat prije bar jedno godinu dana) pa ctx ima bolji ler neg apn :smile:

magneti su svi po dimenzijama isti al nešto je drugo upitanju - za eksperiment potrebna kila eksera pa brojiš koji magnet može više eksera zalijepit :mrgreen:

meni bi bilo to original ctx paljenje najdraže :wink:

Offline dadovtc

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #12 : Srpanj 15, 2009, 07:34:21 »
  • 0
Hm, a jesi siguran da original "debele" špule od ctx-a stanu pod obični 12v50w magnet?  :misli:
A snaga struje je veća zbog dodatne špule na drugoj strani, jačina magneta nema veze sa snagom već s induciranim naponom  :wink:

Offline ja moren

• Tomos Rider
  • Trade Count: (0)
  • Trgovac
  • *
  • t 90 e original,ATX 90 tuned, A 35 tuned,BT u obno
« Odgovori #13 : Srpanj 15, 2009, 08:04:11 »
  • 0
Hm, a jesi siguran da original "debele" špule od ctx-a stanu pod obični 12v50w magnet?  :misli:
A snaga struje je veća zbog dodatne špule na drugoj strani, jačina magneta nema veze sa snagom već s induciranim naponom  :wink:

Ne stanu-ctx magnet platinski 12v /80w je dublji za oko 2mm baš zato da ne brusi po onoj jako velikoj debeloj zavojnici za svjetlo-imam jednu oštećenu(pobrušenu) koja je bila ispod 50w magneta pa ću poslikat.

A šta se tiče problema-napomenuo sam da kad malo ostari lak na induktivnoj zavojnici od paljenja pošto je ista malo smanjena da bi bilo više mjesta za zavojnice svjetla-onda bobina nema dovoljno kvalitetnu iskru te se motor malo čudno ponaša pri jačem gasu na nižim okretajima,i da topal teže pali.
Ki more -more a ki ne more neka se hiti va more

citat djordje-
ovdje u mom kraju e90 ili ctx masina se moze vidjeti nesto malo teze nego leteci tanjir pun vanzamaljaca.ž

Bolje milf u ruci nego komad na grani...

Offline orec

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #14 : Srpanj 15, 2009, 16:45:50 »
  • 0

sjećam se da sam kemijao nešto - stavljao sam tu zavojnicu pod 6V magnet nebi li izcijedio još koji W snage; ta zavojnica neide laganini "dolje" bez prerada ide jedino gdje je "bobina", no ja kad sam i preradio magnet je češao (spoj magnet-brijeg) tek da češe po sredini zavojnice :smile:

sad kad je ja moren reko nisam više siguran al mislim da bi mogla ić pod 50W magnet, možda nisu iste stator ploče od 80W i 50W :dontknow:
« Zadnja izmjena: Srpanj 15, 2009, 16:51:26 orec »