Autor Tema: Rastavljanje mašine  (Posjeta: 21465 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Carbon

• Tomos Rider
  • Trade Count: (0)
  • Trgovac
  • *
  • Spol: Muški
Rastavljanje mašine
« : Kolovoz 31, 2008, 00:08:19 »
  • 0
Ovaj forum sam otkrio traženjem principa rada mjenjača i slika istog, kada sam malo pregledao forum vidio sam da tu ima puno korisnih stvari i odlično napravljenih uputstava.
Dakle, vezano uz probleme s mjenjačem, APN6s, nešto mi nije u redu na samoj osovini mjenjača, koja se spaja na polugu mjenjača (mjenjanje brzina) isprva sam mislio sa su mi pukle one dvije pločice koje stišću oprugu, ali kada sam vidio slike u ovom topicu vidio sam da to tako mora biti (nigdje nisam našao tako dobru sliku da sam to mogao vidjeti). Znači, ne preostaje mi ništa drugo nego da je pukao dio za koji u katalogu rezervnih dijelova piše da se zove Vilice (205 678), a i u međuvremenu sam saznao da taj dio često puca, također donja pločica koja stišće tu oprugu pada, pa je vjerojatno da su pukle Vilice.
Simptomi su donekle lako ubacivanje u višu brzinu, ali ni blizu lako kao što treba biti, i jako teško ubacivanje u nižu brzinu uz slabo krčanje.
E sad, mene zanima da li mogu tu osovinu na kojoj su te Vilice izvaditi samo skidanjem lijeve strane mašine (rastavljenjem po pola), bez vađenja bilo čega drugog iz mašine jer se bojim da neću znati to vratiti natrag.

Nadam se da vas ne zamaram ovom podugačkom porukom, ali stvarno očajnički trebam odgovor.
« Zadnja izmjena: Rujan 06, 2008, 18:48:55 Karabaja »

Offline dooomy08

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
Odg: O mjenjaču2
« Odgovori #1 : Kolovoz 31, 2008, 09:54:28 »
  • 0
Znaci to moras naptaviti skidanjem desnog bloka motora, ali prije njega moras skinuti paljenje tj. magnet i pogonski lancanik...
Ovdje ti je opisano vadjenje magneta: http://www.tomos-riders.com/index.php?topic=1382.0
Kad to napravis odsarafis 3 sarafa koja su na paljenju i onda maknes paljenje i odsarafis jos 5 sarafa koji drze blok motora i blok motora bi trebao ispast... i sad je masina otvorena i vidis ovo...

Sad samo moras izvadit mjenjac i tu viljusku, viljusku zamjenjit, sve vratit na mjesto i to je to...

E da ovo ti je ta viljuska u krugu...

« Zadnja izmjena: Kolovoz 31, 2008, 09:58:13 dooomy08 »

Offline Karabaja

• Administrator
  • Trgovac
« Odgovori #2 : Kolovoz 31, 2008, 10:03:45 »
  • 0
Ovaj forum sam otkrio traženjem principa rada mjenjača i slika istog, kada sam malo pregledao forum vidio sam da tu ima puno korisnih stvari i odlično napravljenih uputstava.
Dakle, vezano uz probleme s mjenjačem, APN6s, nešto mi nije u redu na samoj osovini mjenjača, koja se spaja na polugu mjenjača (mjenjanje brzina) isprva sam mislio sa su mi pukle one dvije pločice koje stišću oprugu, ali kada sam vidio slike u ovom topicu vidio sam da to tako mora biti (nigdje nisam našao tako dobru sliku da sam to mogao vidjeti). Znači, ne preostaje mi ništa drugo nego da je pukao dio za koji u katalogu rezervnih dijelova piše da se zove Vilice (205 678), a i u međuvremenu sam saznao da taj dio često puca, također donja pločica koja stišće tu oprugu pada, pa je vjerojatno da su pukle Vilice.
Simptomi su donekle lako ubacivanje u višu brzinu, ali ni blizu lako kao što treba biti, i jako teško ubacivanje u nižu brzinu uz slabo krčanje.
E sad, mene zanima da li mogu tu osovinu na kojoj su te Vilice izvaditi samo skidanjem lijeve strane mašine (rastavljenjem po pola), bez vađenja bilo čega drugog iz mašine jer se bojim da neću znati to vratiti natrag.

Nadam se da vas ne zamaram ovom podugačkom porukom, ali stvarno očajnički trebam odgovor.
Mašinu trebaš rastaviti do kraja, dakle ne samo skinuti desni poklopac, nego i rastaviti blokove. Ako nisi siguran daj nekom drugom da ti to napravi.

Offline Carbon

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #3 : Kolovoz 31, 2008, 10:28:12 »
  • 0
Najprije,hvala na odgovoru.
Pa da,to i mislim,rastaviti blokove (po pola),znači izvaditi cilindar,lančanik,ventilator i paljenje te rastaviti blokove.Zanima me da li,kad sastavim blokove mogu kako postići da sve ostane stajati u svojem ležaju te da izvadim samo ono što mi treba (osovinu mjenača)?
Nikad nisam rastavljao blokove,samo desnu stranu,dok sam mijenjao ležaj, i sad, da vidim što je puklo,ali želim naučiti.

Offline dooomy08

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #4 : Kolovoz 31, 2008, 10:35:56 »
  • 0
Kad ti to izvadis sve ce ostati na mjestu... :palacgore: :palacgore:

Offline Karabaja

• Administrator
  • Trgovac
« Odgovori #5 : Kolovoz 31, 2008, 10:37:13 »
  • 0
Najprije,hvala na odgovoru.
Pa da,to i mislim,rastaviti blokove (po pola),znači izvaditi cilindar,lančanik,ventilator i paljenje te rastaviti blokove.Zanima me da li,kad sastavim blokove mogu kako postići da sve ostane stajati u svojem ležaju te da izvadim samo ono što mi treba (osovinu mjenača)?
Nikad nisam rastavljao blokove,samo desnu stranu,dok sam mijenjao ležaj, i sad, da vidim što je puklo,ali želim naučiti.

Mašinu rastavljaj tako da ti ona strana gdje je lančanik bude dolje, onda samo gornji blok digneš. Kad to radiš pazi da ti ne ispadnu one distance, jer znaju se zalijepiti za ležajeve u gornjem bloku. Moraš vaditi van vratilo mjenjača, i onaj mehanizam za šaltanje, jedino kurbla ti ostane u blokovima. Pogledaj ovu temu http://www.tomos-riders.com/index.php?topic=865.msg8604#msg8604

I predstavi se u forumu "predstavljanje članova".

Kad ti to izvadis sve ce ostati na mjestu... :palacgore: :palacgore:
Ako krivo okrene mašinu sve će van popadati....  :mrgreen:

Offline dooomy08

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #6 : Kolovoz 31, 2008, 10:42:47 »
  • 0
Pa cek, kak ce onda doc do mjenjaca ak ovak okrene masina ?? :misli: :misli:

Offline Karabaja

• Administrator
  • Trgovac
« Odgovori #7 : Kolovoz 31, 2008, 10:48:50 »
  • 0
Pa cek, kak ce onda doc do mjenjaca ak ovak okrene masina ?? :misli: :misli:
Pa blokove rastavi...  :misli:

Offline dooomy08

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #8 : Kolovoz 31, 2008, 10:54:48 »
  • 0
Onda sam ja to izgleda radio naopacke, al meni je svejedno dobro ispalo... Svi zupcanici su ostali na svom mjestu...

Offline Karabaja

• Administrator
  • Trgovac
« Odgovori #9 : Kolovoz 31, 2008, 11:07:36 »
  • 0
Onda sam ja to izgleda radio naopacke, al meni je svejedno dobro ispalo... Svi zupcanici su ostali na svom mjestu...
Očito je u tvojoj radioni gravitacija preokrenuta...  :mrgreen:

Offline dooomy08

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #10 : Kolovoz 31, 2008, 11:09:46 »
  • 0
Pa naravno... :mrgreen: :mrgreen:

Offline Carbon

• Tomos Rider
  • Trgovac
  • *
« Odgovori #11 : Kolovoz 31, 2008, 14:32:55 »
  • 0
hvala svima,znači izvadim cilindar,klip,ventilator,paljenje,lančanik,ošerafim šerafe s lijeve strane motora,okrenem mašinu da ta strana stoji dolje i samo podignem desni poklopac zajedno s blokom motora? tada samo mogu izvaditi tu osovinu,vratilo kako god mjenača,mogu zamjeniti vilice i sve vratiti natrag? ne moram rastavljati zvono i radilicu?
dajete mi nadu da nekom neću morati lijepu svotu novaca izbrojati :D

Offline dooomy08

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #12 : Kolovoz 31, 2008, 14:42:17 »
  • 0
radilicu i zvono ne diras... a ja sam masinu rastavljao tako da sam sve izvadio na istu stranu koja je prikazana na slici... mozda je bilo obrnutim putem, al meni se to cinilo lakse nego da se masina okrene na stranu di sve osovine izlaze iz masine... Ja sam isto to radil prvi put pa je dobro ispalo... i da zaboravili smo ti reci da moras i kurblu skinut...  :palacgore: :palacgore: :palacgore:

Offline Karabaja

• Administrator
  • Trgovac
« Odgovori #13 : Kolovoz 31, 2008, 14:56:54 »
  • 0
Ma skini i desni poklopac motora. Njega prvo. Pa provjeri malo ležajeve, zupčanike itd....

radilicu i zvono ne diras... a ja sam masinu rastavljao tako da sam sve izvadio na istu stranu koja je prikazana na slici... mozda je bilo obrnutim putem, al meni se to cinilo lakse nego da se masina okrene na stranu di sve osovine izlaze iz masine... Ja sam isto to radil prvi put pa je dobro ispalo... i da zaboravili smo ti reci da moras i kurblu skinut...  :palacgore: :palacgore: :palacgore:
Po čemu ti se činilo lakše?  :mrgreen: I sam si napisao da si to prvi put radio....

Offline dooomy08

• Tomos Rider GM
  • Trgovac
« Odgovori #14 : Kolovoz 31, 2008, 14:59:17 »
  • 0
Paa neznam... mislio sam da ce osovina mjenjaca i kurble upast unutra i da ce se onda tek sve raspast... :misli: :misli: